Utrechtse schoolpleinen

Word ook Gezonde School en ga Lekker naar buiten

Laarzen naast moestuin

Wil jij op school meer betekenen voor gezondheid en natuurbewustwording? Maak gebruik van het ondersteuningsaanbod Gezonde School om jouw school nog gezonder en groener te maken!

Het ondersteuningsaanbod van Gezonde School is beschikbaar voor alle basisscholen. Bij dit aanbod werk je aan één of meerdere thema’s op het gebied van voeding, gezondheid en/of natuur. Denk bijvoorbeeld aan Beweging & Sport, Welbevinden, en Milieu & Natuur. Zo heb je als school zelf in de hand aan welk thema je aandacht schenkt en hoe je de financiële bijdrage besteedt. Deze financiële bijdrage is van 6 maart tot en met 17 april 2023 aan te vragen bij het initiatief Gezonde School, georganiseerd door de GGD.

Hoe word je Gezonde School?

Kiest jouw school voor het ondersteuningsaanbod? Dan is het aanstellen van een medewerker als Gezonde School-coördinator een voorwaarde. Deze coördinator zal alle stappen van de aanpak begeleiden. Maak je geen zorgen, een Gezonde School-adviseur van de GGD zal jouw school bij het gehele proces komen ondersteunen. De coördinator zal zich onder andere bezig houden met het betrekken van leerlingen, medewerkers, ouders en verzorgers, zodat er ook buiten school om extra aandacht is voor de thema(’s) waar jullie aan werken.

Milieu & Natuur

Kies je als school voor een bijdrage op het thema Milieu & Natuur, een thema dat goed te rijmen valt met een groenblauw schoolplein? Dan kun je de bijdragen bijvoorbeeld besteden aan de aanleg van een schooltuin of voedselbosje om zo het schoolplein te vergroenen. Verder kan je ook de (leer)omgeving, zowel binnen als buiten het schoolgebouw verbeteren door bijvoorbeeld te werken aan de lucht- en waterkwaliteit. Daarnaast heb je ook de keuze om excursies in de natuur of buitenlessen te organiseren, om zo jouw klas de natuur te laten beleven. Dit alles kan zorgen voor minder ziekte, meer rust en concentratie, fijnere schoolpleinen en betere schoolprestaties.

Vignet Gezonde School

Heeft jouw school samen met de adviseur alle stappen in de aanpak succesvol doorlopen? Dan hebben jullie het vignet Gezonde School verdiend. Met dit kwaliteitskeurmerk mag je jouw school gedurende drie jaar een Gezonde School noemen. Zo ziet iedereen (ook ouders van toekomstige leerlingen) dat jullie school werk maakt van voeding, gezondheid en/of natuur.

Meer over het ondersteuningsaanbod vind je op de website van Gezonde School.

Lekker naar buiten!

Wil je milieu en natuur nog sterker verankeren in jouw school? Vraag dan ook de stimuleringsbijdrage ‘Lekker naar buiten!’ van Jong Leren Eten aan. Deze richt zich vooral op voedseleducatie, een onderwerp dat goed te combineren valt met een groenblauw schoolplein. Met de regeling kan je met jouw klas begeleid moestuinieren, maar bijvoorbeeld ook koken of een gastdocent ontvangen. Of denk aan een leuke excursie om meer te leren over waar ons voedsel vandaan komt. Ga bijvoorbeeld langs bij een bakker, molenaar, boer of fruitteler. Deze regeling wordt verzorgd door Jong Leren Eten en is in samenwerking met de Gezonde School. De hierboven genoemde Gezonde School-adviseur kan in het invullen van deze activiteiten dus ook een rol spelen. Deze bijdrage staat net als het ondersteuningsaanbod Gezonde School open voor aanvragen tussen 6 maart en 17 april 2023.  

Wil je meer weten over deze stimuleringsbijdrage? Kijk dan op de website van Jong Leren Eten.

Skip to content