Voorbeelden en inspiratie

Bekijk maatregelen

Maak jullie schoolplein klimaatbestendig en uitdagender om op te spelen én leren. Er zijn diverse mogelijkheden om jouw schoolplein groenblauw te maken, doe via onze menukaart inspiratie op. Per onderdeel geven we uitleg over hoe het werkt en wat het oplevert. Ook geven we aan in welke mate deze gekoppeld is aan hemelwateropvang, hittestress, biodiversiteit, educatie en spelen.

voorbeeld inrichting schoolplein
kaart groene scholen

Gluren bij de buren

Benieuwd naar wat andere scholen gedaan hebben? Via onze kaart vind je voorbeelden van schoolpleinen die vergroend zijn met behulp van subsidie van de provincie Utrecht. Daarbij beschrijven we hoe het schoolplein is aangepakt en een link naar de website van de school.

Voorbeeld scholen

Toen de provincie Utrecht startte met het servicepunt Groenblauwe Schoolpleinen, zijn drie projecten uitgekozen als voorlopers. Deze ‘pilotscholen’ zijn allemaal sinds 2021 aan de slag met het realiseren van een eigen groenblauw plein.

Buitenlesdag Kinderen

Weetjes en inspiratie

Diverse onderzoeken hebben de afgelopen jaren aangetoond dat de natuur een gunstige invloed heeft op de totale ontwikkeling van kinderen. Natuur is goed voor hun zintuigen, motoriek, concentratie, denkvermogen en creativiteit. Denk ook aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Er wordt nog niet zo lang onderzoek gedaan naar groenblauwe schoolpleinen en het belang van buitenles. Toch zijn er al duidelijke resultaten uit diverse onderzoeken, die aantonen dat het vergroenen van een schoolplein en het geven van buitenlessen positief zijn op verschillende vlakken.