Tiny Forest in VPRO Tegenlicht

In de aflevering ‘Boeren, burgers en beren’ presenteert VPRO Tegenlicht een voorhoede van daadkrachtige en succesvolle natuurherstellers in Europa, die ieder op hun eigen manier de biodiversiteit een enorme boost geven. De makers zijn ondere te gast in Utrecht Terwijde, waar sinds 2019 aan het Muziekplein een Tiny Forest groeit. Wat kan zo’n klein bosje betekenen voor de ervaringen die stadse kinderen opdoen met natuur? 

Tiny Forests doen veel voor de biodiversiteit, maar de grootste bijdrage die ze leveren is misschien toch wel de verbinding die ze tot stand brengen tussen kinderen, natuur en de buurt.” Daan Bleichrodt, IVN Natuureducatie.

Bekijk de hele aflevering via NPOstart.

Scholen adopteren

Elke Tiny Forest wordt geadopteerd door een school. Leerlingen planten en verzorgen samen het bos en krijgen voortaan regelmatig een les in het buitenleslokaal. Voor elke groep is zijn er lesmaterialen beschikbaar. Met die lessen worden de leerlingen van groep 5 en 6 opgeleid tot boswachters: de Tiny Forest Rangers. Ook leerkrachten krijgen een training, zij leren van IVN hoe ze het bosje in hun onderwijs kunnen inzetten.

Meer informatie over Tiny Forest voor scholen is te vinden in de Menukaart op deze website en op www.ivn.nl/tinyforest.

Skip to content