Subsidie groene en gezonde woonomgeving: ook voor schoolpleinen!

 

De provincie Utrecht heeft onlangs een nieuwe subsidieregeling geopend, waarmee scholen hun schoolplein groener en gezonder kunnen maken. In de komende jaren is er per initiatief tot 50.000 euro beschikbaar voor vergroening van straten, groenblauwe schoolpleinen en andere maatregelen voor een gezondere woonomgeving.

Bewegen, klimaat en biodiversiteit

Met de nieuwe regeling kunnen scholen plekken creëren die aanzetten tot meer bewegen, spelen en ontmoeten. Het vergroenen van een buurt zorgt daarnaast voor verkoeling op warme dagen en maakt de omgeving beter bestand tegen zware regenbuien. Ook de biodiversiteit gaat erop vooruit wanneer er op een schoolplein meer plek wordt gemaakt voor beplanting.

Voor welke projecten?

Scholen in de provincie Utrecht kunnen in aanmerking komen voor de subsidie als hun plan voor een groenblauw schoolplein bijdraagt aan een groenere, gezondere en klimaatbestendige leefomgeving. Voorbeelden op school kunnen zijn: meer planten en bomen op het plein, het aanleggen van een waterpomp, tegels vervangen voor houtsnippers of andere waterdoorlatende verharding of het afkoppelen van de regenpijp. Via onze menukaart kan je inspiratie opdoen voor het groenblauwe schoolplein.

Subsidie aanvragen

Scholen, maar ook bijvoorbeeld wijk- of ouderverenigingen, kunnen deze subsidie aanvragen vanaf 13 oktober 2021 tot eind 2023. Als school kan je tot €25.000 aanvragen zonder dat je cofinanciering nodig hebt. Dat betekent dat je met een plan en begroting de subsidie mag aanvragen zonder dat je op een andere manier budget voor het plan hebt verzameld. Er bestaat ook de mogelijkheid om tot maximaal € 50.000 aan te vragen, maar dan is er wel cofinanciering nodig. 

Meer informatie over deze subsidie, de voorwaarden en de aanvraagprocedure voor scholen is te vinden op onze pagina over financien onder ‘Provincie Utrecht’.

Skip to content