Op zoek naar bodemdieren op het schoolplein

Van vrijdag 24 september t/m woensdag 6 oktober zijn ze er weer: de jaarlijkse Bodemdierendagen. Dat is het citizen science-project over het belangrijke maar onderbelichte leven in de bodem. In heel Nederland gaan mensen op bodemdierensafari, en zo ontdekken ze samen hoe het met ons bodemleven is gesteld.

Het thema van dit jaar is ‘Erop of eronder!’ Welke dieren zien we heel veel en welke delven juist het onderspit? Ook het schoolplein is een goede plek om mee te doen aan het onderzoek. Speur dus met de hele klas jullie plein af!

Samen zoeken

Ook veel kinderen hebben interesse in bodembeestjes. Vaak zijn hele gezinnen aan het zoeken, maar ook steeds meer groepen doen mee met de Bodemdierendagen: met de scouting, de buurt of natuurlijk met de klas. Iedereen kan meedoen. Het gaat er niet om dat je alle soorten moet herkennen, maar meer om een indruk van de biodiversiteit.

Doe je mee met een groep, zoals een school, natuurwerkgroep of bedrijf? Dan kun je een gratis ‘Doe mee pakket’ aanvragen. Ook schoolpleinen zijn een ‘tuintype’, dus je kunt daar bodemdieren zoeken met de klas of bso. Voor docenten zijn veel lesideeën en -materialen beschikbaar op www.bodemdierendagen.nl.

Zevende editie

Het aantal getelde dieren vorig jaar was met zo’n 17.500 een record. Het bracht het totaal van de zes edities op bijna 53.000 getelde ‘bodemschatjes’. Gaan we dit keer samen de 70.000 aantikken?

Voor de zevende keer organiseren het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie het citizen science-project de Bodemdierendagen. Ze doen dat met hulp van onderzoekers van Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit, plus een groeiend aantal partners. Op steeds meer plekken in Nederland brengen ze met het publiek het bodemleven in kaart. Met de resultaten van de eerste zes edities was vorig jaar de conclusie dat groene tuinen en parken een belangrijke rol spelen bij het in stand houden van de stadsnatuur.

Bron: www.nioo.knaw.nl

Skip to content