Pilotscholen

Even voorstellen

Toen de provincie Utrecht startte met het servicepunt Groenblauwe Schoolpleinen, zijn er drie projecten uit gekozen als voorlopers. Deze ‘pilotscholen’ zijn allemaal sinds 2021 aan de slag met het realiseren van een eigen groenblauw plein.

Utrecht voor
_S0A8338HR
VFH voor

Schateiland Utrecht
(Kanaleneiland)

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland staat basisschool Het Schateiland. Al vóór de start van het pilotproject besloot leerkracht Henk ten Hoeve om werk te maken van een duurzamer schoolplein. In het voorjaar van 2021 werd dat werkelijkheid door te starten als pilotschool voor een groenblauw schoolplein. Al gauw waren er allerlei veranderingen te zien rondom de school.

Toonladder en Vroonestein (Nieuwegein)

De Toonladder en Vroonestein in Nieuwegein delen een schoolgebouw en aangrenzende schoolpleinen. Directeuren Bob Koopman en Erica Coppens staken in april 2021 de koppen bij elkaar om samen niet één, maar gelijk twee groenblauwe schoolpleinen op te starten. Van die ambitie werd ook de gemeente enthousiast waardoor die actief betrokken raakte.

Wilgenhoek Leerdam
(Vijfheerenlanden)

Bij basisschool de Wilgenhoek in Leerdam (gemeente Vijfheerenlanden) droomden ze al een tijdje van een groenere en gezondere buitenruimte. Eerder was de school al gestart met vergroenen door stap voor stap iets op het schoolplein aan te pakken. Directeur Gina Mimpen maakte met een groepje enthousiaste ouders dan ook een vliegende start in 2021.

Utrecht na
20210526_141046
voorbeeld inrichting schoolplein