Educatie en ondersteuning

Ondersteuningsaanbod

Een groenblauw schoolplein biedt prachtige mogelijkheden om buiten les te geven. Je kunt daarvoor een buitenlokaal op je plein aanleggen: dat is een handige plek om uitleg te geven of met je leerlingen de les af te sluiten. Verder kan je allerlei elementen op het groenblauwe schoolplein gebruiken voor een taal, reken –of natuurles. Afgelopen jaren zijn daar al allerlei materialen voor ontwikkeld en online beschikbaar. Een overzicht hiervan vind je op deze pagina. Maar ook het Natuur en Milieueducatie-centrum bij jou in de buurt heeft lesmateriaal om op je plein in te zetten. 

Daarnaast kan je met je groenblauwe schoolplein ook aan de slag met Gezonde School.  Meer hierover lees je verderop op deze pagina.

Heeft jouw school al een groen(blauw) schoolplein, super! Om maximaal gebruik te maken van de educatieve mogelijkheden die het groene schoolplein biedt is het IVN Natuureducatie Groene Schoolpleinenfonds opgericht. Het fonds biedt ruimte voor projecten die het gebruik van het groene schoolplein voor natuur- en cultuureducatie stimuleren. Lees hier meer over en kijk of je in aanmerking komt voor financiële hulp bij het gebruik van het plein.

Het is belangrijk om in het ontwerp van het schoolplein rekening te houden met de manieren waarop het plein educatief ingezet gaat worden. Hoe beter het plein wordt meegenomen in de visie en methode van de school, hoe groter de kans dat het plein daadwerkelijk educatief ingezet wordt. Brainstorm met het leerkrachtenteam over educatief gebruik van het plein in relatie tot jullie pedagogische visie en pas daar je plannen op aan. 

Educatiemateriaal
    • Nationale Buitenlesdag
      In de databank van de Nationale Buitenlesdag vind je meer dan 150 uitgewerkte buitenlessen. Met behulp van de filters kun je makkelijk opdrachten vinden voor jouw groep en een bepaald vak. Sorteer op datum of populariteit, download de lessen en ga aan de slag! Bezoek de website voor meer informatie.
    • IVN Lespakketten
      Van lessen over bomen en wolven tot slootjesonderzoek en paddenstoelen; IVN Natuureducatie heeft een groot aanbod aan lespakketten over de natuur. Met deze lespakketten geef je gemakkelijk buitenlessen op je nieuwe schoolplein. Download de lespakketten op onze website.
    • Hoe klimaatproof is jouw schoolplein? 
      Op een schoolplein valt er met klimaatadaptieve aanpassingen zelfs meer te winnen dan alleen droge voeten en verkoeling in de lucht. De generatie kinderen die nu opgroeit en naar school gaat, zal meer dan wie dan ook met klimaatadaptatie van doen krijgen. Alleen maar logisch dus dat ze in de eigen schoolomgeving al over dit thema leren. En daar is het schoolplein, ongeacht hoe groen of blauw deze al is, de uitgelezen plek voor! Bezoek de website voor meer informatie.
    • Natuurwijs
      Natuurwijs heeft als missie om alle kinderen van Nederland met natuur in contact te brengen. Naast natuurdagen met kinderen, inspireren ze leerkrachten, pedagogisch medewerkers en ouders/grootouders om hen te helpen bij deze missie. Op deze pagina vind je ruim 100 natuuropdrachten om zelf met kinderen naar buiten te gaan, die je gratis kunt downloaden. Bezoek de website voor meer informatie.
    • 10 natuurthema’s voor op je schoolplein
      Op zoek naar inspiratie voor natuurlessen op het schoolplein? Hier vind je tien natuurthema’s, gespecificeerd naar verschillende groepen en met uitgebreide handleiding. Voor elk seizoen wat wils! Leer met je leerlingen meer over vogels, knoppen, weer, bloemen, vlinders, bijen, beestjes, spinnen, blaadjes en slakken. Bezoek de website voor meer informatie.
    • Watereducatie
      Watereducatie.nl brengt het educatieve aanbod over water naar school. Denk bijvoorbeeld aan lesmaterialen, projecten, filmpjes en excursies. Bezoek de website voor meer informatie.
    • Jong Leren Eten
      Jong Leren Eten hecht veel waarde aan lessen over gezonde en duurzame voeding gecombineerd met ervaringsgericht leren met praktische vaardigheden. De lesmaterialen zijn gebundeld volgens de 3 pijlers van Jong Leren Eten: moestuinieren, koken & proeven en boerderijeducatie. Bezoek de website voor meer informatie.
    • Ons Groene Schoolplein
      Ben je op zoek naar leuke belevingsgerichte lesopdrachten voor op het schoolplein (of daarbuiten)? Neem dan een kijkje op de website van Ons Groene Schoolplein. Op verschillende thema’s zoals weer, seizoenen of eetbaar schoolplein vind je opdrachten. Bezoek de website voor meer informatie.
    • Nederland Zoemt
      Kom in actie voor de wilde bij. Dat is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Bezoek de website voor meer informatie en doe mee met het lesmateriaal.
    • De grote plantenjacht (na aanmelden)
      Een lesproject van vijf lessen, waarbij leerlingen van groep 5, 6, 7 of 8 de omgeving van de school onderzoeken en in kaart brengen. Ze onderzoeken de gelijkenis en verschillen tussen planten en dieren, ze gaan natuurschatten verzamelen & bestuderen en ze maken een actieplan om de biodiversiteit rond de school te vergroten. Bezoek de website voor meer informatie.
    • Lespakket Onder het Maaiveld: W-onderwereld
      Met het w-onderwereld lespakket van Onder het Maaiveld neem jij jouw leerlingen mee naar de fascinerende wereld onder de grond. Waarom is een gezonde bodem zo belangrijk en wie woont er allemaal in de bodem? Voor zowel onder-, midden- als bovenbouw is een lesbrief ontwikkeld waarin leerlingen op een creatieve manier kennis maken met het leven in de bodem.
 
NME-centra in provincie Utrecht

Veel scholen maken al gebruik van lesmateriaal van een NME-centrum in de buurt, jouw school misschien ook. Maar een groenblauw schoolplein biedt allerlei nieuwe educatieve mogelijkheden. Neem contact op met het NME-centrum bij jou in de buurt om te overleggen wat je met een groener plein allemaal kunt.

Gezonde School

Gezonde School is een programma dat scholen helpt om te werken aan een gezonde leefstijl. Volgens een stappenplan werkt je aan verschillende thema’s, met inzet van een Gezonde School-coördinator binnen de school en een externe adviseur van de GGD. Zo zorg je ervoor dat een gezonde leefstijl dagelijkse praktijk wordt. Een groenblauw schoolplein draagt hier aan bij, bijvoorbeeld op de thema’s milieu en natuur, bewegen, voeding en welbevinden. Op een of meerdere van deze thema’s kan je een vignet halen om Gezonde School te worden.  Goed om te weten is dat er vaak niet veel extra nodig is om een Gezonde School te worden, het zijn vaak maar een paar puntjes op de i! 

In onze provincie kan je voor ondersteuning terecht bij een van Gezonde School adviseurs. Zij adviseren en begeleiden scholen bij de uitvoering van de Gezonde School-aanpak en kunnen ook helpen bij de aanvraag van het het themavignet. Voor de stad Utrecht is dat Linda van de Wetering (l.van.de.wetering@utrecht.nl). Voor alle andere gemeenten zijn er meerdere adviseurs werkzaam, verdeeld in regio’s. Bekijk dit kaartje met de verdeling en contactgegevens en neem contact op met jouw Gezonde School adviseur.

Naast ondersteuning van een adviseur is er ook jaarlijks een geldbedrag van € 3.000 per school beschikbaar en scholingsaanbod voor de Gezonde School-coördinator van de school. In het voorjaar van 2022 is er weer de mogelijkheid om deze ondersteuning aan te vragen voor het schooljaar 2022-2023. Meer hierover lees je op deze website.

Wil je vanuit het vergroenen van het schoolplein verder aan de slag met Gezonde School? Neem dan een kijkje op de website om meer te lezen over de aanpak en mogelijkheden.

Moestuin ovv Ouders van Nu

Klaar om aan de slag te gaan? Ga snel naar het stappenplan!