Utrechtse schoolpleinen

Bodemdierendagen: Maak kennis met de onderburen!

Wist jij dat 25% van de biodiversiteit onder de grond leeft, en een slak meer tanden heeft dan een haai? Van 23 september t/m 5 oktober vinden de Bodemdierendagen plaats. Zoek mee en ontdek welke kleine beestjes bij jou op het schoolplein de bodem gezond houden.

Lespakket Onder het Maaiveld

Met het w-onderwereld lespakket van Onder het Maaiveld neem jij jouw leerlingen mee naar de fascinerende wereld onder de grond. Waarom is een gezonde bodem zo belangrijk en wie woont er allemaal in de bodem? Voor zowel onder-, midden- als bovenbouw is een lesbrief ontwikkeld waarin leerlingen op een creatieve manier kennis maken met het leven in de bodem.

Vraag hier het gratis lesmateriaal aan en laat je klas kennis maken met de onderburen!

Bodemdieren in de stad

De bodemdierdagen van 2022 hebben extra aandacht voor de bodemdieren in de stad. Meer dan de helft van de Nederlanders woont tegenwoordig in een stedelijke omgeving. Ook hier zijn een heleboel bodemdieren aanwezig, bijvoorbeeld wormen, kevers en miljoenpoten. Deze bodemdieren zijn van levensbelang in de stad, ze dragen bij aan het recyclen van planten, ze voorkomen droogte en zijn zelf weer belangrijk voedsel voor zoogdieren en vogels.

Doe mee met de bodemdierdagen

Elk jaar gaan overal in het land honderden mensen op bodemdierensafari, in hun eigen tuin, het park of op schoolpleinen. Waarnemingen worden online doorgegeven en zo wordt bijgedragen aan citizen science: een groot onderzoeksproject waarin mensen in heel Nederland samenwerken. Help mee met je klas en ontdek met behulp van telkaarten of een lespakket wat er allemaal in jullie schoolbodem zit.
Meer informatie over de bodemdierdagen 2022 en aanmelding vind je hier.

Ga naar de inhoud