Utrechtse schoolpleinen

Blije gezichten op groenblauw schoolplein De Wilgenhoek Leerdam

Nico van Ganzewinkel – Anserum Fotografie

Foto: Nico van Ganzewinkel

Dankbaarheid, tevredenheid en vooral ook trots. Dat voelde je bij de officiële opening van het groenblauwe schoolplein van basisschool De Wilgenhoek. Samen met de provincie Utrecht, de gemeente Vijfheerenlanden, IVN Natuureducatie, Dolmans Landscaping en andere betrokkenen vierde de basisschool een belangrijke mijlpaal. ‘Het grijze schoolplein behoort nu officieel tot het grijze verleden’, verklaarde trotse wethouder Onderwijs Kees Bel.

Basisschool De Wilgenhoek in Leerdam is één van de drie pilotlocaties die onder begeleiding van de provincie Utrecht en IVN Natuureducatie op weg is geholpen met het vergroenen van hun plein. Tijdens de opening bleek hoeveel verschillende wensen en doelen een groenblauw schoolplein dient. Het plein is klimaatadaptief, het creëert verbinding met de natuur, het verandert het speelgedrag van kinderen en heeft daarnaast een grote educatieve waarde. Een win-win-win situatie dus voor iedereen die er gebruik van maakt. Dat verklaart de vele blije gezichten.

Nico van Ganzewinkel – Anserum Fotografie

De natuur dempt’

Tijdens de viering namen de kinderen uit de Kinderraad de aanwezigen mee langs de verschillende elementen van hun schoolplein. Ze begeleidden hen langs de speelheuvel en lieten hun favoriete plekjes zien. Als echte natuurgidsen vertelden ze ook over de planten die er groeien: kruisbessen, een pluimenbomen, bosbessen en frambozenstruiken. Van alles om te proeven, te voelen en te bekijken dus. De kinderen vinden het geweldig dat nu er zoveel groen is op het schoolplein. ‘Het is veel frisser, er is meer te doen en er is veel meer schaduw’.

Schoolleider Gina Mimpen benadrukte het belang van alle verschillende dynamische kwaliteiten die het schoolplein nu bezit. Het speelgedrag van kinderen verandert. Er wordt minder gehangen op het schoolplein waardoor er veel minder problemen zijn. ‘De natuur dempt’, vertelt ze, ‘De kinderen kunnen zich veel met groen bezighouden. Naast de speelelementen op het schoolplein hebben we namelijk ook een kleine moestuin met een buitenleslokaal.’

Nico van Ganzewinkel – Anserum Fotografie

Vergroenen doe je samen

Het schoolplein van De Wilgenhoek is een prachtig, tastbaar resultaat van co-creatie tussen veel partijen. Een samenwerking waar ook de kinderen bij betrokken waren. Daarnaast was dit alles niet mogelijk geweest was zonder alle ouders die zo enthousiast bereid waren om de plannen te maken en te helpen verwezenlijken. Een inspirerend voorbeeld van hoe een school samen de schouders eronder zet. 

Ook aan de slag?

Op deze website vind je allerlei informatie over groenblauwe schoolpleinen in de provincie Utrecht, waaronder een stappenplan, menukaart, financieringsmogelijkheden en onderzoeken die de positieve effecten aantonen. Ook delen we tips om goed voorbereid en met plezier van start te gaan en kun je bij ons servicepunt terecht met hulpvragen. 

Maken jullie in 2022 ook een start met een groenblauwe schoolplein? Of zijn jullie al een einde op weg, maar wisselen jullie graag ervaringen en ideeën uit met andere scholen uit de heel de provincie Utrecht? Op vrijdag 24 juni organiseert IVN Natuureducatie tijdens de conferentie Kind & Natuur in Soesterberg een middagsessie (van 14:00 tot 16:00 uur) over het werken aan groenblauwe schoolpleinen. Deze bijeenkomst is gratis bij te wonen voor schoolleiders, leerkrachten en ouders die betrokken zijn bij het vergroenen van een schoolplein in de provincie Utrecht. Kijk hier voor meer informatie en meld je gauw aan!

Nico van Ganzewinkel – Anserum Fotografie
Ga naar de inhoud