Meer beweging in de natuur mogelijk maken op het schoolplein, dat was de wens van Jenaplanschool de Wilgenhoek uit Leerdam. In de afgelopen drie jaar was het schoolplein al met kleine initiatieven stukje voor stukje vergroend, maar de wens voor een groene speelheuvel lag nog op de plank. Dankzij financiële hulp van de provincie Utrecht, begeleiding door IVN Natuureducatie en uitvoering door Dolmans Landscaping gaat deze wens nu in vervulling.
Provincie Utrecht en IVN Natuureducatie helpen sinds 2021 drie scholen op weg als pilotlocaties voor het programma ’Groenblauwe schoolpleinen’. Met alle pilotlocaties zijn in middels de eerste stappen gezet richting een klimaatbestendige, gezonde en biodiverse schoolomgeving.
De Wilgenhoek in Leerdam (gemeente Vijfheerenlanden) is één van de pilotlocaties. Afgelopen december is op hun schoolplein de aanleg van een groene speelheuvel van start gegaan. Waar eerst een verouderd schommeltoestel met glijbaan stond, ligt nu een uitdagende groene speelplek met glijbaan, kruipbuis, stappaaltjes, stapelmuurtjes, etc. De makers van het ontwerp doen binnenkort nog een paar laatste aanpassingen omwille van de veiligheid. Daarna hoeven alleen het gras en de beplanting nog wat te groeien. Als dat eenmaal zover is, kunnen de leerlingen op en rond de heuvel spelen, klimmen, kruipen en kennismaken met de natuur.

Van wensen en ideeën naar realisatie
Directeur Gina Mimpen heeft namens de school de wensen en ideeën voor de speelheuvel besproken met IVN Natuureducatie en Dolmans Landscaping. Daarbij kwam de menukaart Groenblauwe schoolpleinen op deze website goed van pas. Dolmans heeft de wensen en ideeën vervolgens verwerkt in een compleet ontwerp. Vlak voor de kerstvakantie stak een groep ouders van de school eerst zelf de handen uit de mouwen. Ze verwijderden het oude speeltoestel en haalden de tegels rondom uit de grond. Daarna kon de aanleg dan echt starten, onder toeziend oog van een aantal leerlingen.
Door deze groene speelheuvel aan te leggen, is verharding vervangen door gras, een schelpenpad, houtsnippers en zand. Die veranderingen maken dat het regenwater beter weg kan lopen de grond in. Daarnaast wordt de speelheuvel op sommige stukken beplant met stevige wilgen, een inheemse boomsoort die goed bestand is tegen spelende kinderen en bijdraagt aan het vergroten van de biodiversiteit. Daarnaast zijn tegels hergebruikt voor een muurtje en is de oude glijbaan op de heuvel teruggeplaatst.
Groen, groener, groenst
Het schoolplein van de Wilgenhoek was in de afgelopen jaren door ouders, leerlingen en leerkrachten al op allerlei manieren steeds een stukje groener gemaakt. Zo ging de school aan de slag met het verwijderen van een aantal tegelranden langs het schoolgebouw om er klimplanten te laten groeien en is er een kleine tuin rondom het zelfgemaakte insectenhotel op het plein gerealiseerd. Ook zijn er verschillende plantenbakken van pallets gemaakt voor meer beplanting.
Veel leerlingen op school hebben meegewerkt aan de vergroening tijdens een of meerdere keuzecursussen. Ze hebben de palletbakken getimmerd, zelf bekleed met worteldoek, vol geschept met grond en natuurlijk nieuwe planten erin gezet.
Meer vergroening leverde niet alleen een leuker schoolplein op, ook de dieren waren er blij mee. Onder andere padden, slakken, vuurwantsen, lieveheersbeestjes, kevers en torren weten het plein nu te vinden. Begin 2021 is het schoolplein verder verrijkt met een wilgentunnel. Een fijne speelplek voor leerlingen die even tot rust willen komen.

Ook aan de slag?
Op deze website vind je allerlei informatie over groenblauwe schoolpleinen in de provincie Utrecht, waaronder een stappenplan, menukaart, financieringsmogelijkheden en onderzoeken die de positieve effecten aantonen. Ook delen we tips om goed voorbereid en met plezier van start te gaan en kun je bij ons servicepunt terecht met hulpvragen. Wordt 2022 de start van jullie groenblauwe schoolplein?